Help

Hier moet je zeker op letten bij het omzagen van een boom

Een goed onderhouden boom is een blikvanger in elke tuin. Maar hier wringt het schoentje. Hoe groter de boom, hoe gevaarlijker het onderhoud van de boom. Het is dus belangrijk om de groei van de boom onder controle te houden. Is hij toch te groot dan kun je weinig anders doen hem te vellen. Maar hoe pak je dat veilig aan?

Boom zelf vellen of laten doen?

Een boom omzagen is lang niet eenvoudig. En als je het niet goed aanpakt ook erg gevaarlijk. Hoe groter de boom, hoe gevaarlijker deze klus waarvoor je ook over het nodige materiaal moet beschikken. En op zo'n hoogte werken met een kettingzaag is niet evident. Bomen laten vellen door een professionele boomverzorger is dan ook een goed idee.

Hoe gaat de hovenier te werk?

Een professionele boomverzorger zal je boom in meerdere fasen aanpakken, beginnende vanaf de top. Hij verwijdert eerst alle zijtakken van boven naar beneden. Pas wanneer hij daarmee klaar is, kan hij de boom zelf omkappen. Dit kan vanaf de onderkant, of geleidelijk van boven naar beneden. Bomen kunnen alleen van onderaf worden gekapt als er voldoende ruimte is.

Vergunning van jouw gemeente

Of je voor het vellen van bomen een vergunning nodig hebt verschilt van gemeente tot gemeente. Meestal is het zo dat je een boom niet mag kappen zonder vergunning. Contacteer eerst je gemeente om te weten of er voor het vellen van bomen een 'omgevingsvergunning' nodig is. Hou er wel rekening mee dat er gemiddeld drie maanden overheen gaan voor die vergunning al of niet wordt toegekend.

Bomen vellen tijdens het broedseizoen

Zelfs met een vergunning mag je geen boom vellen tijdens het broedseizoen. Het betreft de periode tussen 15 maart en 15 juli. Controleer dus eerst de boom op de eventuele aanwezigheid van vogelnestjes voor je met de activiteiten start.

Kostprijs vellen van bomen

Die hangt vooral af van de grootte van de boom, het eventueel verwerken van de takken en het verwijderen van de stronk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *